Tarta ziemniaczana z mozarellą

To nasza ulubiona tarta. Prosta i zdrowa.


Tarta ziemniaczana z mozarellą


Uwielbiamy tarty. Można je jeść o każdej porze dnia, na zimno i na ciepło. Tarty zyskały sobie u nas sympatię między innymi za sprawą bloga kulinarnego Mady.


Ten przepis pochodzi właśnie z tej strony.


Ciasto:

- 200 g mąki pełnoziarnistej  ( ja pomieszałam głównie żytnią i orkiszową, bo pszennej miałam jak na lekarstwo)
- 125 g margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli


Nadzienie:


-7-8 ziemniaków
- koperek ( ja wyciągnęłam akurat mrożony z letnich zapasów)
- kulka mozarelli
- 1 jajko
- 330 g śmietany 18%
- łyżka masła
- sól, pieprz, słodka papryka


Ziemniaki obieramy i gotujemy ok. 15-20 minut w osolonej wodzie, tak aby nie były zbyt miękkie.


Ciasto zagniatamy, tworzymy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.


Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojone w plastry ziemniaki i koperek, obsmażamy kilka minut.


Ze schłodzonego ciasta robimy sobie niewielki placek i wciskamy w formę do tarty.  Ciasto  nie jest zbyt zwarte, więc dla mnie najlepszym sposobem jest wciskanie go  palcami na całej powierzchni formy.


Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i podpiekamy ciasto ok. 10-15 minut. Aby ciasto nie wyrosło, można piec je z obciążeniem, tzn. wyłożyć na ciasto papier do pieczenia, a na to specjalne kulki ceramiczne lub zwykłą fasolę czy groch. Ja po prostu gęsto nakłuwam ciasto widelcem i efekt jest taki sam.


Tartę pieczemy w 180 stopniach ok. 35-45 minut, tak aby środek się ściął, ale boki nie przypaliły;)

Publikacja z 22 marca 2014
Więcej na temat: ziemniaki, mozarella, tarta, warzywa