Ekstrakt z wanilii

Domowy specjał, który warto mieć w spiżarni.


Ekstrakt z wanilii



Są trzy kardynalne powody dla których warto zrobić sobie ekstrakt z wanilii:


- jest naturalny i ma niesamowity aromat


- umieszczony w ładnym opakowaniu zdobi kuchenną szafkę


- jest swojski, domowy, zrobiony własnoręcznie, niepowtarzalny


Wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujemy laski wanilii, ozdobną butelkę lub karafkę z zamknięciem i wódkę. Pani Dorota z MW na 200ml wódki zaleca 3 laski wanilii. Ja utopiłam 3 przecięte laski wanilii w trochę większej ilości alkoholu.


Ekstrakt ów jest nieocenionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów i z powodzeniem zastępuje sztuczne aromaty.


Ten na zdjęciu ma jakieś pół roku. Przechowuję go w kuchennej szafce, żeby ograniczyć dostęp światła, co jakiś czas wstrząsam i obserwuję jak nabiera kolorku.

Publikacja z 28 marca 2014
Więcej na temat: przetwory