Tarta pełnoziarnista ze szparagami

Pyszna tarta z zielonym środkiem.


Tarta pełnoziarnista  ze szparagami


Przeglądając kiedyś prasę ogrodniczą, natknęłam się na artykuł o szparagach, który zawierał także przepisy z wykorzystaniem tego coraz bardziej popularnego warzywa. Był tam także przepis na tartę, więc zapragnęłam go wykorzystać. Zmodyfikowałam tylko nieco recepturę. Zrezygnowałam z gotowego ciasta francuskiego na rzecz ciasta z mieszanki mąki żytniej i gryczanej.


Ciasto:


- 200 g mąki ( u mnie pół na pół żytnia i gryczana)


- 1 jajko


- 125 g margaryny do pieczenia


- 1 łyżeczka soli



Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, którą owiniętą folią spożywczą włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie umieścić ciasto w natłuszczonej formie do tarty i nakłuć go solidnie widelcem. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Nadzienie:


- 8-10 szparagów ( ja wykorzystałam zielone)


- 300 g śmietany 18%


- 200 g sera żółtego


- 1 jajko


- łyżeczka soku z cytryny


- łyżka masła


- sól, pieprz, papryka słodka, cukier



Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałą, dolną część. Często pojawia się dylemat, gdzie przebiega granica między częścią jadalną szparaga a zdrewniałą. Ja wyginam szparaga w okolicy zdrewniałej i pęka on w najwłaściwszym miejscu.


Obrane szparagi gotujemy ok. 8 minut w szerokim garnku na leżąco lub w wysokim na stojąco. Do wody dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę cukru, łyżkę masła i szczyptę soli.


Śmietanę mieszamy z jajkiem, dodajemy starty żółty ser i przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną paprykę.


Na podpieczony spód wykładamy ugotowane szparagi i zalewamy śmietanowo-serową mieszanką.


Zapiekamy ok. 35 minut w 180 stopniach.


Tarta jest bardzo pyszna,  o czym świadczy fakt, że zdążyłam zjeść jedynie dwa niewielkie kawałki. Resztę pochłonął EM.

Publikacja z 3 maja 2014
Więcej na temat: tarta, warzywa