Sałatka makaronowa

Pyszna i bardzo syta.


Sałatka makaronowa


To jedna z tych sałatek, której się robi całą michę, bo znika błyskawicznie;)


Składniki:


- 200 - 250g makaronu penne, świderków lub innego grubego


- 1 brokuł


- puszka kukurydzy


- cebula (ja daję czerwoną)


- 400 g jogurtu naturalnego


- 2 łyżki majonezu


- opakowanie serka typu feta


- ząbek czosnku


- sól, pieprz



Makaron ugotować w osolonej wodzie, aby był sprężysty a nie rozgotowany.


Brokuła dzielimy na małe różyczki i blanszujemy w osolonej wodzie, czyli wrzucamy na 2-3 minuty do wrzątku, po czym wyciągamy i opłukujemy na sicie zimną wodą. Blanszowanie ma tą zaletę, że nie pozbawia warzywa witamin i pozwala zachować naturalny kolor.


Cebulę siekamy drobno. Ja używam takiego zmyślnego urządzenia zakupionego w Ikei, bo należę do osób którym od samego patrzenia na cebulę lecą łzy.


Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fetę kroimy w kostkę.


Mieszamy całe towarzystwo czyli: makaron, ser, brokuł, kukurydzę i cebulę i zabieramy się do przygotowania prostego sosu.


Jogurt mieszamy z majonezem i rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy, że w sałatce mamy już słoną fetę, więc nie przesalajmy sosu.


Składniki sałatki polewamy sosem i wszystko mieszamy.


Sałatka powinna trochę postać, najlepiej w lodówce, aby składniki się "przegryzły", ale my zwykle nie czekamy i pierwszą porcje jemy z marszu.


Smacznego!

Publikacja z 11 czerwca 2014
Więcej na temat: warzywa, sałatki