Lemon curd

Pyszny krem cytrynowy.

Lemon curd


Wygrzebałam przepis w Moich Wypiekach jakiś rok temu i od tamtego czasu robię go bardzo często.


Zazwyczaj  robię go jako dodatek do sernika cytrynowego, ale sprawdza się też jako dodatek do wielu ciast i ciasteczek.


Można go wprawdzie przechowywać w lodówce około tydzień, ale jest to założenie czysto teoretyczne. Jest tak dobry, że błyskawicznie znika solo lub jako dodatek do chleba.


Składniki:


- 2 żółtka


- 2 jajka


- 200 g cukru


- 3 cytryny


- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


- 1 łyżka oliwy


Jajka, cukier, sok wyciśnięty z cytryn, skórkę z nich otartą i mąkę ziemniaczaną umieszczamy w garnku o grubym dnie i mieszając gotujemy ok. 2 minuty.


W kremie zawsze pozostają grudki, więc należy go przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.


Po przetarciu przez sitko krem jest bardziej klarowny, po zmiksowaniu bardziej mętny.


Do przetartego czy zmiksowanego, dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze gotujemy przez chwilę.


Prosty a jaki pyszny! Smacznego!


Publikacja z 16 lipca 2014
Więcej na temat: przetwory, desery