Mus porzeczkowy

Kolejna wariacja na temat porzeczki.


Mus porzeczkowy


Miała być galaretka, ale wizja mycia sokownika skłoniła mnie do wyboru drogi na skróty. Przetarłam porzeczki przez sito i dodałam cukier. Wyszedł mus.


Nie przepadam za przesłodzonymi przetworami. Dodanie najmniejszej możliwej ilości cukru pozwala poczuć smak owocu.


Ja sobie uzbierałam ok. 2 kg porzeczki. Oczyściłam z szypułek i liści, wypłukałam i gotowałam ok. 30 minut.


Następnie całość przetarłam przez sito i dodałam 300 g cukru.


Mieszając, gotowałam jeszcze przez 10 minut. Gorący mus wkładałam do wyprażonych słoiczków. Pasteryzowałam kolejne 10 minut.


Mus wyszedł pierwsza klasa. Kwaskowaty, niezbyt gęsty. Od razu poleciałam po lody śmietankowe i tak uwieczniłam na zdjęciu, dodając jeszcze garść świeżych porzeczek.


Kolor - jak to u porzeczek - karminowy. Przepiękny!


Ostatnio odkryłam, że mus świetnie smakuje z twarożkiem na świeżej bułce. Polecam!

Publikacja z 22 lipca 2014
Więcej na temat: przetwory, owoce, desery