Czereśnie

Wykwintnie.


Czereśnie


Nigdy nie przetwarzałam czereśni, bo ich cena zwykle jest zaporowa i wolimy zjeść na świeżo. Jednak tym razem czereśnie przyniósł mi Pan JOT z osobistego drzewa.


Pomyślałam, że zwykły dżem to będzie profanacja, więc zaczęłam szperać w necie i znalazłam ciekawy serwis Bea w kuchni.


Autorka miesza wiśnie z czereśniami, ale ja miałam czereśni pod dostatkiem, więc zrobiłam przetwory z samych czereśni.


Wybrałam czereśnie w czerwonym winie i czereśnie z kardamonem.


Obie wersje przygotowujemy dzień wcześniej i pozostawiamy w lodówce.


SKŁADNIKI NA "CZEREŚNIE W CZERWONYM WINIE":


- 1 kg czereśni


- 300 g cukru


- 150 ml czerwonego wina


- skórka otarta z dwóch cytryn


- 2 łyżki soku z cytryny


- 1/2 łyżeczki cynamonu


- 1/4 łyżeczki imbiru,


- 6 zmiażdżonych goździków ( można dodać mniej, ja lubię intensywny zapach goździków więc dałam 6)



Wypłukane i wydrylowane owoce zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy oraz skórkę cytrynową i wino. Sok z cytryny pozostawiamy na grande finale;)  Wstawiamy na noc do lodówki, w której będzie pachnieć jak nigdy dotąd. Na drugi dzień  smażymy owoce do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Na koniec dodajemy sok z cytryny, który nam jeszcze odrobinę zagęści dżem. Gorący dżemy wkładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.



SKŁADNIKI NA "CZEREŚNIE Z KARDAMONEM":


- 1 kg czereśni


- 300 g cukru


- skórka otarta z jednej cytryny


- 4 ziarna kardamonu wyłuskane i zmiażdżone w moździerzu ( można zastąpić 1/2 łyżeczki mielonego )


- 2 łyżki soku z cytryny


Postępujemy analogicznie do pierwszego przepisu.


Zaraz po przygotowaniu są wyśmienite, a jakie będą  za kilka tygodni...

Publikacja z 1 sierpnia 2014
Więcej na temat: przetwory, owoce