Miodek z mniszka

Po raz pierwszy.


Miodek z mniszka


Jednak wyszłam w ostatnią, zimną niedzielę na naszą łąkę za domem i nazbierałam kwiatków mlecza na rzeczony miodek. Miodek wyszedł bardzo dobry i prawdopodobnie powtórzę go w następnym sezonie.


Od znawców dowiedziałam się, że najlepszy miodek wychodzi z mleczów majowych.


Oto przepis:


- 400 kwiatków


- 2 cytryny


- 1 kg cukru


- 1L wody



Zebrać 400 sztuk kwiatków bez łodyg. Rozsypać je na tacy i odczekać, aż robaczki z nich wyjdą. Ja odczekałam godzinę. Następnie umyć kwiaty, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać cytrynę pokrojoną w plasterki. Gotować ok. 1 godzinę. Uwaga! Całość ma nieprzyjemny zapach, ale można wytrzymać;)


Wywar odstawić na noc, najlepiej w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić miksturę przez gęste sitko i do otrzymanego płynu dodać cukier. Gotować od 2 do 3 godzin, w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać. Pamiętamy o częstym mieszaniu miodku.


Wyparzyć w piekarniku słoiki i przelać do nich gorący płyn. Odwrócić słoiki do góry dnem i gotowe.  Z przepisu wyszło 6 prawie pełnych słoiczków 200g.


Na zdrowie!!

Publikacja z 8 maja 2015
Więcej na temat: przetwory, na zdrowie