Zapiekanka makaronowa

Pyszna i prosta.


Zapiekanka makaronowa


Naszło mnie na danie z makaronu. Zajrzałam zatem na bloga Mada w Kuchni , gdyż autorka ma podobne do moich upodobania kulinarne.


Poszukałam przepisu, który najbardziej pasowałby do tego co miałam w lodówce. I padło na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Nie miałam wprawdzie wszystkiego i w odpowiednich ilościach, ale z tego co miałam - zrobiłam i wyszła super.


Już podczas degustacji z moim EM, zniknęła 1/3 część dania wypełniającego wielkie naczynie żaroodporne... A była godzina 22... Niestosowne i niezdrowe, ale ulegliśmy zapiekance...


Składniki:


- 400 g grubego makaronu - u mnie pełnoziarniste świderki


- 500 g piersi z kurczaka


- 200 g przecieru pomidorowego


- 1 papryka ( ja wyciągnęłam z zapasów zamrożoną , pokrojoną w kostkę)


- 3 ząbki czosnku


- ok. pół szklanki śmietany 18%


- 1 cebula


- 100 g żółtego sera


- sól, pieprz, curry, papryka mielona


- ok. 1/2 szklanki oliwy



Pokroić kurczaka na małe kawałki, dodać połowę oliwy i przyprawy. Wymieszać, odstawić.


Makaron ugotować al dente.


Na pozostałej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Posolić.


Dodać kurczaka i smażyć ok. 15 minut mieszając. Aż mięsko przestanie być surowe.


Do całości wlać śmietanę i przecier. Gotować chwilę, pamiętając o mieszaniu.


Na koniec dodać makaron, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem.


Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż serek się zarumieni.


Smacznego!


Cenna uwaga: aby uniknąć żonglowania garami, które potem trzeba myć ( to jest najgorsze w gotowaniu) od razu rozpocznijcie smażenie w dużym rondlu, bo robi się fura zapiekanki;)






Publikacja z 11 maja 2015
Więcej na temat: kuchnia włoska, makaron