Babki rabarbarowe

Z budyniem.


Babki rabarbarowe


Pan JOT wie, że uwielbiam przetwarzać i przyniósł mi w ubiegłym tygodniu między innymi rabarbar. Zastanawiałam się co z niego zrobić i padło na deser. A w szczególności babeczki. Reszta rabarbaru czeka w lodówce na kolejny pomysł.


Inspiracją był dla mnie ulubiony serwis o pieczeniu, mianowicie Moje Wypieki.


Składniki:


- 120 g cukru


- 1/4 kostko masła


- 1 duże jajka - ja dałam 2 mniejsze


- 180 ml jogurtu naturalnego


- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


- 170 g mąki pszennej


- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


- 150 g rabarbaru pociętego w kostkę - ja dałam "na oko" dwie garście



Ważne, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.



Wykonanie:


Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Dodać jajko i nadal ucierać. Dodać jogurt i ekstrakt z wanilii i miksować do połączenia. Do uzyskanej masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Na koniec wmieszać rabarbar.


Przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, czyli takiej blaszce z otworami.


Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.


Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.


Składniki i wykonanie budyniu:


- 300 ml mleka


- 3 duże żółtka - ja dałam 4 mniejsze


- 50 g cukru waniliowego lub cukru z wanilią zrobionego własnoręcznie ( do pojemniczka z cukrem wkładamy rozciętą laskę wanilii, która z czasem nada mu osobliwego aromatu).


- 20 g mąki pszennej


- 25 g mąki ziemniaczanej



W garnuszku zagotować mleko, odstawić. Cukier utrzeć z żółtkami na jasną masę, dodać obie mąki i ucierać do uzyskania gęstej pasty. Pastę wlać do mleka, mieszać do rozpuszczenia grudek, zagotować. Aż do uzyskania gęstego budyniu, ciągle mieszamy, żeby nam się nie przypaliło. Budyń odstawiamy do przestudzenia, przykrywając garnuszek folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.


Wystudzonym babeczkom odkroić wierzchy, przełożyć budyniem i gotowe.


Smak jest osobliwy. Należę do tego licznego grona osób, które uwielbiają budyń w ciastach. Ciasto dzięki rabarbarowi jest wilgotne, rabarbar kwaskowaty a budyń słodki i aksamitny - smakuje o niebo lepiej niż ten z torebki.


Babeczki obłędne, polecam. Z porcji wychodzi ok. 12 sztuk.


Publikacja z 30 lipca 2015
Więcej na temat: owoce, desery